Proizvođači kulena

Slavonski je kulen ili kulin zaštićeni originalni hrvatski proizvod nastao sušenjem na dimu svinjskog crijeva ispunjenog smjesom mesa svinje fino začinjenog, ponajprije mljevenom paprikom. Uveden je na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Kulen se različito priprema pa svako područje, mjesto, odnosno gotovo svaki domaćin ima svoj način pripravljanja. Na krajnjem istoku Hrvatske, u Slavoniji i Srijemu , tradicionalno se izrađuje bez dodataka masnog tkiva. Sve se odvaja, čak se i ovojnica skida s mesa što mu daje „ mramoran“ izgled. U domaćem kulenu nema nitrata, konzervansa ni umjetnih dodataka. Za njegovu izradu koriste se samo najkvaliteniji dijelovi mesa, osobito domaće crne slavonske svinje koje odlikuje masnoća u tkivu što kulenu daje posebnu kakvoću i strukturu. Meso se fino melje ili sjecka, začini se mljevenom slatkom i ljutom paprikom, češnjakom i solju. Nakon toga počinje gotovo šestomjesečni proces zrenja.

Jedna od tajni pravog dobrog kulena je i u domaćoj prirodno sušenoj paprici koja zadržava sva eterična ulja pa kulenu daje vrhunsku kakvoću, punoću boje i okusa i lijepu tamno crvenu boji.

Kulen je delikatesa koja je neizostavni dio ponude obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali i svih ugostiteljskih objekata koji nude jela tradicionalne kuhinje Slavonije i Srijema.