Vinogradarstvo i vinarstvo

Na blagim brežuljcima Fruške Gore vinograde sade još od Ilira i rimskog doba.

Nakon što je rimski car Probus u trećem stoljeću ukinuo tadašnje zabrane za vinogradarstvo i vinarstvo u panonskim pokrajinama te uveo nove sorte, iločko vinogorje dobilo je prvi jači razvojni zamah. Od tada, pa do danas, vinogradarstvo i vinarstvo jedna su od glavnih gospodarskih grana ovog kraja.

Kneževi Odescalchi, u 17. stoljeću su definirali i potvrdili konačnu poziciju Iloka kao važnog vinogradarskog područja. Izgradili su jedinstvene podrume ispod dvorca Odescalchi, posadili nove sorte i počeli s punjenjem vina u boce. Ovi stari podrumi koriste se i danas i svakako predstavljaju jednu od najzanimljivijih atraktivnosti Iloka.

Godine 1899. u Iloku je utemeljena Kraljevska vinogradarska škola, koja je poslije prerasla u Poljoprivrednu školu te Višu školu za vinogradare, vinare i voćare.

Iločko vinogorje daje mnoga vrhunska vina. Iločki traminac poznat je u cijelom svijetu i dio je vinoteke engleskog dvora. Osim traminca, Ilok se diči još i graševinom, pinotom bijelim, sivim i crnim, rajnskim rizlingom, chardonnayom, frankovkom(...). Najveći proizvođač vina su „Iločki podrumi“ d.d. u čijem su vlasništvu atraktivni stari podrumi ispod dvorca Odescalchi.

Sve je više vinarija udruženih u „Iločku vinsku cestu“ i "Vinski klaster Srijem" koji u samom naselju i okolici pružaju mogućnost kušanja vina i domaćih delikatesa, kao i obilaske podruma.

Kompletnu ponudu iločkih vinotočja i kušaonica pogledajte na našoj stranici pod nazivom VINA I VINSKI PODRUMI.