Piće dobrodošlice
Rakija
Ako pokucate na vrata bilo kojeg seljačkog gospodarstva s područja Slavonije i Srijema, prvo će vas dočekati čašica ili čokanjčić rakije. Tehnički gledano: rakija je orijentalni izraz za žestoko alkoholno piće koje se dobija destilacijom fermentiranog koma od voća ili žitarica. Ali to tako suhoparno zvuči, i kao da promašuje cijelu bit ovoga plemenitog pića o kojemu se ovdje pjevaju pjesme. Rakija je ovdašnja panaceja, lijek za sve bolesti od prehlade do reume, i mnogo više od toga. Njome se izražava dobrodošlica, ona je mnogo više od aperitiva. Njena uloga nije samo otvaranje apetita – ona je tu da vas okuraži, osokoli, da razveže jezike, ugrije srca i zažari obraze.
Slavonci su posebno vezani uz šljivovicu, njome se nazdravlja u svim svečanim trenucima i gotovo je nemoguće naći obiteljsko gospodarstvo koje nema i šljivik. Rakija se peče i od bijelih i od plavih šljiva, a prisutne su i druge voćne rakije – jabukovača, kruškovača (najčešće viljamovka), kajsijevača, lozovača, višnjevača i druge. Od rakija se dalje proizvode i likeri poput orahovca.
Slatka preporuka: fina rakija bez problema svoje mjesto nalazi i u kuhinji. Kod pripreme slastica korisno ju je dodati tijestu koje će se pržiti u ulju, poput uštipaka ili krofni, jer tijesto tada tijekom prženja popije manje ulja.