Promocija obnovljenih zidina

02.05. do 05.05.2024.

Iločka utvrda nastala je u vrijeme zlatnog doba Iloka, u vrijeme vladavine knezova Iločkih koji su u 15. stoljeću pripadali najmoćnijim velikašima ugarskog kraljevstva. O impozantnosti ove utvrde govori činjenica da su do danas sačuvane kule i zidine duge između 800 i 900 metara, što Iločku utvrdu svrstava među najvećim očuvanim fortifikacijama u Hrvatskoj.

Nedavnom rekonstrukcijom i obnovom iločke utvrde omogućen je turistički obilazak zidina s pogledom na srednjovjekovnu jezgru grada, na obronke Fruške gore i gradski park koji je nekoć bio u funkciji kneževog perivoja, te nezaobilazan pogled na Dunav koji oduzima dah. Ovogodišnji svibanjski produženi vikend povodom praznika rada predviđen je za kraljevski tretman tijekom obilaska zidina i palače knezova Odescalchi uz organizirano stručno vodstvo, te uz ispijanje poznatih vrhunskih vina Iločkog vinogorja. Stoga Vas srdačno pozivamo da doživite Iločki kraj na drugačiji način.

Program otvorenja i obilaska zidina započinje u četvrtak 2.5. sa svetom misom i blagoslovom obnovljenih zidina nakon čega slijede besplatni organizirani obilasci zidina sa stručnim vodstvom za sve posjetitelje. Tijekom dana nastavit će se s organiziranim obilascima zidina uz stručno vodstvom, te će biti mogući besplatni obilasci grada vlakićem. Sve to zaokružit ćemo intimnim koncertom u atriju Muzeja grada Iloka uz završnu svečanost. Tijekom produženog vikenda nastavit će se s obilascima zidina uz stručno vodstvo, knjižnica Grada Iloka priprema radionicu za djecu, a Iločki podrumi otvorit će svoja vrata za posjetitelje koji žele uživati u vinima i srijemskim specijalitetima, te će organizirati besplatne ture vlakićem.

U subotu 4.5. uz sve navedene aktivnosti, za kreativce i one koji se tako osjećaju, održat će se radionica paint&wine-a s motivima Iločke utvrde. Vjerujemo da izgled obnovljenih zidina nikog neće ostaviti ravnodušnima, stoga vam ne preostaje ništa drugo nego svibanjski produženi vikend za odmor i uživanje planirati na krajnjem istoku Hrvatske, uz bogatu kulturu, Iločka vina i specijalitete ovog posebnog kraja.

PROGRAM: